Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A klinika bemutatkozása

 Baba-mama szobaSchoepf-Merei Ágost 1836-ban alapította meg első intézményét a mai Dohány utcában "A' Pesti orthopaedi Privát-Intézet a' Mirigykór 's Elgörbülések gyógyítására az emberi testen 's tagokon" elnevezéssel. Miután az épület az 1838-as nagy pesti árvíz alkalmával összeomlott, 1839-ben Schoepf az "ötpacsirta utczában" (a mai Puskin utcában) egy ház 10 szobáját kibérelve 12, majd 19 betegággyal, ambulanciával, műtővel, házi-patikával és korbonctani részleggel általános gyermekkórházat nyitott. Ez már nem "privát" intézet, hanem a Pesti Szegénygyermek-Kórház Egylet által létrehozott és működtetett intézmény. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy az intézet az akkori világ negyedik gyermekkórháza volt, Párizst, Szentpétervárt és Bécset követően.

A rohamosan bővülő tevékenység szétfeszítette az "ötpacsirta utczában" bérelt helyiségek szűkös lehetőségeit. Elődeink új, önálló épület építettek kórház céljaira az "ősz utczában" (ma Szentkirályi utca), majd 1883-ban, a Gólya utcában (ma Bókay utca) a kor legmodernebb követelményeinek megfelelően új gyermekkórházat is építettek Bókai János professzor igazgatóságának idején. Az ő utóda ifj. Bókay János hosszú igazgatósága idején Európa egyik vezető intézményévé vált a gyermekkórház, mely fokozatosan egyetemi klinikává alakult át./

Ma az intézmény összesen öt épületben működik a Bókay János u. 53-54. szám alatt. 2013 októberétől a Klinika igazgatója Szabó Attila.

A Klinika kiemelten és részben országos hatáskörrel, a következő specialitásokkal foglalkozik: vese megbetegedések, diabetes mellitus, epilepszia és fejfájás, máj- és gastroenterológiai kórképek, obstrukív légúti megbetegedések, egyes immunológiai kórképek, psychiátriai megbetegedések és magatartási zavarban szenvedő gyermekek ellátása, újszülöttkorban sebészeti megoldást igénylő fejlődési rendellenességek, újszülött-, csecsemő- és gyermekkori sebészeti és urológiai kórformák, haematológiai és onkológiai kórképek, kissúlyú és lélegeztetésre szoruló koraszülöttek, kardiológia. A csecsemő- és gyermekgyógyászat itt fel nem sorolt kórképeiben szenvedő betegekkel való foglalkozás is feladata az intézetnek.

Jelenleg a Klinika mintegy 160 betegággyal és számos diszciplinát magába foglaló járóbeteg-rendeléssel működik.

 Járóbeteg rendelés gyermek várótermeAz utóbbi években egyre nagyobb súlyt helyeztek arra, hogy a beteg gyermek és családja – elsősorban az édesanya – minél többet lehessen együtt a gyermekkel, annak kórházi tartózkodása során. Mintegy hat év óta 8 egy anya és egy gyermek számára szolgáló kis kórtermet rendeztek be erre a célra. Egyes krónikus betegek számára, akik elhúzódó, de nem teljesen folyamatos klinikai tartózkodásra szorulnak lehetőséget jelent a Klinika épületétől kb. 150 méterre levő ún. McDonalds ház igénybevétele, ahol adott esetben akár az egész család együtt lehet.

A diagnosztikai részlegek a következők: klinikai kémiai, bakteriológiai és kutató (elsősorban molekulárbiológiai) laboratóriumok; veleszületett anyagcsere betegségek szűrésére kialakított laboratórium, radiológiai és ultrahang osztály; szív ultrahang laboratórium, légzésfunkciós; elektrokardiográfiás és EEG-laboratóriumok.

A Klinika az V. és VI. éves magyar és angol orvostanhallgatóinak felét oktatja gyermekgyógyászatból és ugyanezen tárgyból valamennyi V. és VI. éves német hallgatót. A Klinikán több szubdisciplinából fakultatív kurzusokat tartanak. Működik egy 11 alprogramot tartalmazó doktori iskola nagyszámú, a curriculum különböző lépcsőfokain levő doktorandusszal. A Klinika oktatói sokirányúan vesznek részt a gyermekgyógyászati és számos más disciplina posztgraduális és rezidensképzésében, a dietetikusok gyakorlati oktatásában és többféle ápolónői és szakápolónői programban.

A Klinika jelenlegi munkatársai közül harmincan rendelkeznek PhD fokozattal, nyolcan az MTA doktorai és az intézet 2013 szeptemberében leköszönt igazgatója az MTA rendes tagja.

A Klinika 2004-ben megszerezte az ISO szerinti és a Kórházi Ellátási Standard-oknak megfelelő minősítést a betegellátás, az oktatás, és a tudományos kutatás területén.