Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
LENDÜLET kutatócsoport
Vezető: Dr. Fekete Andrea

A diabétesz mellitusz világszerte 285 millió embert érint, előfordulása rohamosan nő. Mikro-, és makrovaszkuláris szövődményei a betegek várható élettartamát 5-10 évvel csökkentik. Az MTA Lendület program támogatásával működő kutatócsoportunk célja, olyan új hatásmechanizmusok és gyógyszertámadáspontok feltérképezése, mellyel a diabéteszhez társuló szövődmények sikerrel megelőzhetők, progressziójuk lassítható.
A munkacsoportban 2 postdoc, 5 Ph.D. hallgató, illetve több TDK hallgató is dolgozik. Kísérleteinket Lendület, OTKA és egyéb pályázati forrásokból finanszírozzuk.
Állatkísérletekkel és in vitro modellekben molekuláris biológiai (qPCR, western blot, ELISA, FACS) és imaging technikákkal (klasszikus hisztológia, konfokális és multifoton lézermikroszkópia) tanulmányozzuk a nefropátia és a depresszió lehetséges közös patofiziológiai útjait, különös tekintettel a fibrózis kórfolyamatában szerepet játszó faktorokra.
Legfontosabb célkiűzéseink: (1) A potenciálisan pro-fibrotikus gének változásának és az aktiválódó szignál-transzdukciós utak szelektív modulációjának vizsgálata a fibrózis kialakulásához vezető különböző renális kórfolyamatokban. (2) A RAAS inhibitorok protektív szerepének tanulmányozása a DM okozta depresszió és fibrózis kivédésében. (3)A BDNF-NO rendszer szerepének és terápiás lehetőségeinek tanulmányozása a diabéteszes nefropátia kialakulásában.
A részletes bemutatás l. a Kutatóegyetemi honlap Kutatás-Fejlesztés rovatában a SE-MTA LENDÜLET DIABÉTESZ KUTATÓCSOPORT cím alatt.