Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Fibrózis munkacsoport

Vezető: Dr. Vannay Ádám

Célkitűzés:
A krónikus fibroproliferatív kórfolyamatok, mint a krónikus vesebetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a tüdőfibrózis közös jellemzője a szöveti fibrózis, mely megbontja az érintett szerv szöveti struktúráját, fokozatosan csökkentve annak funkcióját. Ezen fibroproliferatív betegségek világszerte emberek százmillióit érintik és egyben a morbiditás és a mortalitás vezető okai is. Becslések szerint a nyugati világ összes halálozásának mintegy fele összefüggésbe hozható a szöveti fibrózissal. A krónikus vesebetegség egymaga is jelentős hányadát teszi ki ezen megbetegedéseknek: mintegy 700 millió embert érint világszerte és ez a szám folyamatosan nő.
A szöveti fibrózis a kiváltó októl függetlenül minden progresszív vesebetegség közös jellemzője. A fibrózis effektor sejtjei a rezidens fibroblasztok, melyek a szövetekben normális körülmények között csak kis számban fordulnak elő, de stimulus hatására gyorsan szaporodnak és jelentős mennyiségű kollagénben gazdag kötőszövetet termelnek, megbontva ezzel a vese anatómiáját, csökkentve annak hatékony működését.
A különböző fibroproliferatív betegségekben szenvedő betegek növekvő száma és a terápia igen magas költsége ellenére a szöveti fibrózisnak nincs általánosan elfogadott gyógyszeres kezelése.
Megítélésünk szerint a fibrózis kezelésében a rezidens fibroblasztok aktivációjának gátlása kulcslépés. A sérült szervekben a rezidens fibroblasztok, valamint a velük szoros fizikai kapcsolatban lévő tubuláris epitélsejtek és a szövetet infiltráló immunsejtek közötti molekuláris kommunikáció megértése kulcsfontosságú a szöveti fibrózis gyógyszeres kezelése szempontjából.
Kutatócsoportunk célja ezért a rezidens fibroblasztok aktivációjának mind pontosabb megértése folyamatosan szem előtt tartva a szöveti fibrózis gyógyszeres kezelésének egyre égetőbb klinikai igényét.