Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A SE-MTA Kutatólaboratórium bemutatása

Az MTA által támogatott Gyermekgyógyászati és Nefrológiai Kutatólaboratórium 1999. óta működik Tulassay Tivadar vezetésével. Másfél évtizedes fennállása alatt jelentős mértékben járult hozzá a kutatói utánpótlás neveléshez és a Klinikai Doktori Iskola meghatározó aktivitású tagja. Működése nemcsak az MTA által támogatott témákra terjed ki, hanem integrálta az I. sz. Gyermekklinikán működő klinikai és transzlációs kutatócsoportokat. Az elmúlt években jelentős hazai és nemzetközi kutatási támogatásokat nyert el. Kiemelendő, hogy az MTA Lendület ösztöndíjprogramját az első évben a laboratórium egyik munkatársa, Fekete Andrea nyerte el. A laboratórium jelentős színtere a TDK munkának és a Ph.D. kutatói aktivitásnak.
A kutatólaboratórium fő célkitűzése a krónikus betegségekhez vezető közös és alapvető, sejtszintű, molekuláris szabályozási mechanizmusok, ill. ezek kisiklásának feltárása. A kutatócsoport fő kutatási területe a krónikus betegségek fibrotikus folyamatainak molekuláris szintű, szervre lokalizálódó és egész embert érintő elváltozásainak leírása. Azokat a közös mechanizmusokat vizsgálják elsősorban, amelyek az endothelhez kötötten okoznak krónikus eltérést. Kitüntetetten foglalkoznak az epithelialis mesenchymalis transzformációval is. Transzlációs kutatásaik hypoxias károsodások, anyagcsere elváltozások, kardiovaszkuláris rendszert érintő kórfolyamatok, valamint onkológiai elváltozások tanulmányozására terjednek ki.
Az I.sz. Gyermekklinika 30 000 gyermek ellátásáért felelős a Közép-Magyarországi régióban, és emellett hazai központja számos krónikus betegséghez vezető kórképnek (vese és húgyutak veleszületett rendellenességei, diabétesz, újszülöttkori oxigénhiányos állapotok, gyulladásos bélbetegségek, veleszületett anyagcserebetegségek). A munkacsoportok egyik kivételes erőssége, hogy szoros együttműködésben dolgoznak a klinikusok és alapkutatásban résztvevők, ami lehetőséget ad egyes betegségek patomechanizmusának, kezelésének és kimenetelének egy intézetben történő vizsgálatára. A kutatóközösség hatékony tudományos munkáját bizonyítja a nemzetközi folyóiratban publikált több száz cikk, és számos elnyert kutatási támogatás.

A kutatólaboratórium bázisán heten szereztek MTA doktora címet és 2008-2012 között 18 munkatárs védte meg Ph.D. fokozatát, nagyrészük azóta is szoros együttműködésben dolgozik laboratóriumunkkal. Jelenleg 6 főállású kutató, 3 kutatói ösztöndíjas, 6 Ph.D. hallgató, 2 laboratóriumi asszisztens dolgozik a laboratóriumban. Évente átlagosan 50 fő TKD hallgatót foglalkoztatunk. A kutatás infrastrukturális háttere is nemzetközi szintű, a kísérletek kivitelezéséhez szükséges alapvető molekuláris biológiai technikák tárgyi alapjai (PCR, Western blot, immunhisztokémia, FACS, in vitro technikák) rendelkezésre állnak. A közelmúltban került sor egy új, akkreditált állatház létesítésére is. Egyéb szükséges módszerek, mint a konfokális, illetve két-foton mikroszkóp, tömegspektrográfia, telemetriás mérések, a Semmelweis Egyetemen működő core facility-k segítségével érhetőek el.

A kutatócsoport régóta szoros kollaborációt tart fent több hazai és nemzetközi kutatóközponttal. Szenior kutatóink több évet töltöttek az USA-ban, valamint angliai és németországi kutatócsoportokban. Ezek a kollaborációk kiváló lehetőségeket biztosítanak a folyamatos kutatócserére és közös publikációkra, melyek a tudományos nemzetközi kapcsolatok és kutatás hálózat építés elengedhetetlen részei.

A Kutatólaboratórium és az I. sz. Gyermekklinika 2012. évi publikációs aktivitását 87 tudományos közlemény (IF:146,817) jellemzi.