Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Röntgen és Ultrahang Osztály
Osztályvezető: Dr. Várkonyi Ildikó klinikai főorvos, gyermekradiológus, radiológus

Orvosok:
Dr. Nyitrai Anna klinikai főorvos, gyermekradiológus, radiológus
Dr. Seszták Tímea klinikai szakorvos, gyermekradiológus, radiológus

Telefonszám: +36 (1) 334-3186 (52665, 52671, 52685 mellékek)
A radiológia osztályon évente 24-26 ezer ultrahangvizsgálat és 12 ezer röntgenvizsgálat történik. A más intézetben végzett CT és MR vizsgálatok megtekintésre kerülnek. A képek tárolása digitálisan történik, így a gyermekradiológiai esetek teljes skálája oktatható, visszakereshető.
A röntgenfelvételek készítésénél alapvető szempont az alacsony sugárterhelés.
Az osztályon sokszintű oktatás folyik, a IV. V. éves magyar, angol és német nyelvű hallgatók tantermi előadáson és gyakorlaton találkoznak a gyermekradiológiával a radiológia és a gyermekgyógyászat keretében.
A gyermekradiológia oktatása keretében történik a gyermekradiológiai ráépített szakvizsgához szükséges 12 hónap, a gyermekgyógyász szakvizsgához szükséges 1,5 hónap, és a radiológiai szakvizsgához szükséges 2 hónap képzési idő.

 1. Hagyományos röntgenvizsgálatok
  1/a Röntgenvizsgálatok:
  Csontrendszer minden része
  Mellkas
  Hasi felvétel
  Helyszini röntgenfelvételek
  1/b Kontrasztanyagos vizsgálatok
  Nyelésvizsgálat
  Felső passage
  Irrigoscopia
  Mictiós cystourethrographia (szükség esetén urodinámiás vizsgálattal kombinálva)
  Fistulographia
  Bélfeltöltések műtéti kivizsgálásokhoz

 2. Ultrahangvizsgálatok
  Koponya ultrahang
  Hasi ultrahang
  Kismedencei UH
  Nyaki, here, és lágyrész UH
  Csípő ízületi UH
  Mellkasi UH (pleuraűr, mellkasfal)
  Doppler UH-vizsgálatok: transzplantált vese, máj UH vizsgálata
  Végtagi erek vizsgálata
  Hasi Doppler . pl. portalis hypertonia kivizsgálása során
  Sonocystographia: ultrahang-kontrasztanyaggal végzett hólyagfeltöltés, reflux vizsgálat
  Helyszíni UH-vizsgálatok
  Újszülöttkori szűrővizsgálatok: koponya, has és csípő UH

 3. Sonocystographia
  A gyermekkori húgyúti betegségek közül az egyik leggyakoribb a húgyúti gyulladások hátterében álló vesicoureteralis reflux, azaz a vizelet visszafolyása a húgyhólyag felől a húgyvezetékbe, a vese üregrendszerébe, a vesemedencébe.
  A képalkotó radiológiai vizsgálatra akkor van szükség, ha felmerül, hogy a gyermekben a fertőzések hátterében visszafolyás áll. Ennek tisztázása sajnos a szokásos hasi ultrahangvizsgálattal nem lehetséges. Teljesen negatív UH-lelet mellett is előfordulhat, hogy a gyermeknél akár súlyos fokú reflux áll fenn.
  A reflux kivizsgálására a hagyományos vizsgálat a a röntgenátvilágítás alatt végzett MCU (mictiós cystourethrographia), azaz a hólyag röntgenkontrasztanyagos feltöltése volt.

  Az ún. ultrahangos kontrasztanyaggal a vizelet visszafolyása az ultrahang számára is láthatóvá tehető. Ez az anyag igen apró buborékokat tartalmaz, stabilan nagy molekulákhoz kötve. Az apró buborékok az ultrahangot erősen visszaverik, így a vizelet a szokásos fekete folyadék helyett fehéren ábrázolódik. Az ún. sonocystographiát, azaz az ultrahangos kontrasztanyaggal végzett hólyagfeltöltéses vizsgálatot minden esetben hasi UH-vizsgálat előzi meg, amivel megállapítható a vesék mérete, helyzete, a vesemedence vagy húgyvezeték esetleges tágulata, a hólyag állapota. Ezután a húgycső környékét fertőtlenítő szerrel lemossuk, majd steril katétert vezetünk a húgycsőbe. Ez csak kis kellemetlenséggel jár, rövid ideig tart. A katéter a vizsgálat időtartamára a hólyagban marad, kis darab ragtapasszal rögzítjük. A katéterbe adunk 1 ml ultrahangos kontrasztanyagot, majd infúziós palackból fiziológiás sóoldatot. Ultrahanggal figyeljük, hogy a kontrasztanyag apró buborékai megjelennek-e a húgyvezetékben, vagy a vesemedencében. Ezt követjük a feltöltés alatt is, majd akkor is, amikor a gyermek az ultrahang vizsgáló asztalon vizeletet ürít. Erre azért van szükség, mert a vizelés ideje alatt a hólyagban a nyomás megnövekszik, és előfordulhat, hogy visszafolyás csak ilyenkor alakul ki.
  A vizsgálat 10-20 percig tart, esetenként különböző ideig.
  A visszafolyás súlyosságát fokozatokban adjuk meg, attól függően, hogy a visszafolyás milyen magasra ér fel (csak a húgyvezetékbe, vagy a vesébe is), és mekkora tágulatot okoz.
  Ez a beosztás a későbbi kezelés miatt fontos.
  Az ultrahangos kontrasztanyagnak nincsen ismert szövődménye, mivel csak a hólyagba adjuk, onnan nem szívódik fel, a keringésbe nem jut be. Minden hólyagfeltöltés - még a leggondosabb fertőtlenítés mellett is - a katéter bevezetése miatt húgyúti fertőzést okozhat. Ez rendkívül ritka, mégis ennek megelőzésére minden gyermek a vizsgálat után kötelezően egy adag antibiotikumot kap.
  A vizsgálat sugárterheléssel nem jár, ez a legnagyobb előnye a hagyományos röntgenvizsgálattal szemben. Szükség szerint többször is megismételhető, függően a gyermek állapotától, a reflux fokozatától, a kezeléstől.
  A vizsgálat során a gyermekkel a szülő mindvégig együtt lehet, nyugtathatja, folyadékkal kínálhatja.

 4. Intervenciós vizsgálatok,beavatkozások
  UH-vezérelt szervbiopszia (máj, vese)

Rendelkezésre álló lehetőségek:
Gyermekradiológus szakorvosok (3 fő)
Szakasszisztencia
Digitalis (DR) röntgenfelvételi és átvilágító berendezés és PACS
Mobil röntgenkészülék
2 ultrahang készülék